+358 10 299 6030 digipool@digipool.fi

Mikä toimii juuri nyt työnantajan ja mikä työtä etsivän kannalta?

LinkedIn -feediini pursuaa tietoa avoimista työmahdollisuuksista. Tuntuu, että jokainen kynnelle kykenevä haluaa postata omansa tai ainakin kaverin firman työmahdollisuuksista. Se on luonnollisestikin helppoa sisältöä yleisestikin someen, mutta siitä voidaan keskustella, onko se tehokas tapa rekrytoida? En toisaalta kiellä etteikö voisi joskus toimiakin.

Yrityksen kuin yrityksen kannattaa mielestäni rekrytointitarpeen havaittuaan ottaa ensin ikään kuin löysät pois ja käydä läpi ne kandidaatit, jotka ovat ottaneet yhteyttä ja tarjoutuneet töihin. He ovat ilmeisesti siis kiinnostuneita ja ehkä vielä käytettävissäkin mikä kannattaa tarkistaa. Seuraavana keinona voisi toimia jonkinlainen yrityksen sisäinen kysely ja ehkä jopa liidipalkkio löytäjälle tietyn määräajan puitteissa. Kuitenkin niin, ettei koko organisaatio ala toimimaan kokoaikaisena headhunttereina vaan selvitetään tunteeko joku potentiaalisen tekijän. On selvää, että asiantuntijat monilla aloilla ovat hyvin työllistettyjä eikä heitä vapaana kuljeskele, joten nämä stepit voivat lopulta olla turhia. Työpaikkailmoittelua kysytyimmät osaajat eivät seuraa muuten kuin ehkä satunnaisesti. Ilmoitus työpaikasta on kuitenkin työnantajan kannalta helppoa ja halpaa markkinointia eikä ole haitaksi saada nimi näkyville vaikka niitä oikeita osaajia ei tavoitettaisikaan.

Kun rekrytointitarve on havaittu ja päätetään julkaista työpaikkailmoitus, ei itse ilmoitus sinänsä ole suuri kustannus vaikka sen julkaisisi useassa kanavassa. Jos joku laskisi kellokallena paljonko kuluu tehokasta aikaa, kun tiimissä laaditaan tehtäväkuvaus, työpaikkailmoitus, suunnitellaan prosessi, vastataan kyselyihin, käydään läpi hakemukset, sovitaan haastattelut jne. hintalappu voi olla jo kova. Kannattaako siis esimiehen käyttää kallista aikaansa muuhun kuin itse businekseen, laskutettavaan työhön? Jonkun mielestä nimi ja yhteystiedot työpaikkailmoituksessa nostaa omaa profiilia, mutta kannattaako se ajankäytön kannalta? Kaikkein halutuimmat osaajat eivät ilmoitusta koskaan näe.

Suorahakukonsultteja tai headhunttereita joskus moititaan siitä, että he eivät kovin hyvin tiedä mitä asiakas etsii. Se voi olla konsultin asiantuntemattomuutta, mutta se voi olla myös sitä, että asiakas ei ole kunnolla briiffannut konsulttiaan. Konsultin tulee pystyä edustamaan yritystä riittävällä tasolla, jotta onnistuu paremmin. Koskaan ei pitäisi olla niin kiire, etteikö ehdittäisi yhdessä pohtia suunniteltavan rekrytoinnin haasteita ja mahdollisuuksia.

Keskustelen mielelläni, jos yrityksessänne on osaajatarpeita. Voidaan keskustella pilottihankkeesta tai suoraan rekrytointikumppanuudesta.

Työtä – juuri sitä oikeaa paikkaa – hakevan kannattaa suhtautua avoimesti erilaisiin mahdollisuuksiin sekä myös yhteydenottoihin. Sanoisin, että liian usein on niin, että asiakkaallani olisi mielenkiintoinen posti, mutta LinkedInistä löydetty kandi ei vastaa inMailiin eikä muita yhteystietoja ole saatavilla. Jokainen toki päättää mikä on spämmiä ja mikä asiallista viestintää, mutta eikö kannata katsoa kaikki kortit silloin kun työpaikka on haussa. Jos inMailiin putkahtaa ehdotus, joka jo lähtökohtaisesti on väärä, kannattaa tarkistaa millä hakukriteereillä itse haluaisit sinut tämän väärän sijaan löydettävän eikä ole suuri työ vastata kyselijälle minkälainen työ kiinnostaisi.

Keskustelen mielelläni työtä hakevien kanssa. Kannattaa olla yhteydessä!

Hermann Alatalo