Rekrytoijana/Headhunterina allekirjoittanut on keskittynyt osaajahakuihin, joissa asiakas ei löydä relevantteja ehdokkaita työpaikkailmoituksilla. Haku ulkoistetaan ammattilaiselle, jolla on sopivat verkostot ja välineet. Olen toteuttanut monta etukäteen jopa mahdottomalta vaikuttanutta hakua onnistuneesti käyttäen paljon erilaisia verkostoja, mutta myös LinkedIniä. Sen tuloksekas käyttö rekrytoinnissa vaatii paitsi osaamista myös paljon aikaa.
Jos hakee töitä, äärimmäisen tärkeää onkin huolehtia, että LinkedIn -profiili on kunnossa. Annan tässä kirjoituksessa muutamia vinkkejä kuinka kannattaa toimia. LinkedIn’iä voi hyödyntää myös työnhakuun liittyvässä tiedonhaussa. Jos sinua kiinnostaa jokin tietty yritys ja päättäjät siellä tai minkälaisia osaajaprofiileja ao. organisaatiosta ylipäätään löytyy, kirjoita hakukenttään yrityksen nimi ja valitse ’people’. Keskityn tässä nyt kuitenkin profiilin päivittämiseen niin, että rekrytoija sen paremmin löytää.
Rekrytoija käyttää LinkedIn Talent Solutionsin tarjoamaa Recruiteria, josta löytyy kevytversio ’Lite’ sekä ammattilaisille suunnattu ’Recruiter Professional’. Taitavinkaan työkalun käyttäjä ei kuitenkaan löydä sinua ellet ole optimoinut profiiliasi hakusanoilla. Rakenna siis sisältöä hakusanoilla, joilla toivot itsesi löydettävän – ja aivan oikein, tämä siis on hakukoneoptimointia! Nyt vain optimoidaan LinkedIn’in hakukoneelle eikä Googlelle.
Hiljattain halusin tietää keillä omista kontakteistani on yhteyksiä Norjaan ja tietysti löysin kokonaisen joukon heitä käyttäen hakusanoja ’Norja’, ’Norge’ ja ’Norway’. Kyseisessä haussa en käyttänyt Recruiteria, sillä hain tuttuja henkilöitä omasta verkostostani. Recruiterilla hakutulos ei ole riippuvainen omasta kontaktiverkostosta. Se, että monella rekrytoijalla, headhunterilla ja suorahakukonsultilla on laajat verkostot LinkedIn’issä johtuu siis muista syistä. Itselläni on 18 vuoden aikana kertynyt 6400 kontaktia ilman, että olen erityisemmin panostanut verkostoni kasvattamiseen.
Sitten profiiliin! Haluan heti aluksi tuoda esille muutamia tärkeitä huomioita heti alkuosan kenttiin. Nimikenttään sukunimen kohdalle mahtuu kaikkiaan 40 merkkiä ja yli 200 profiilin headline -kohtaan. Nämä ovat tärkeimmät kentät, joihin lisätä hakusanoja. Pelkän ’Project Manager’ -tittelin lisäksi voi laittaa esimerkiksi ’Scrum Master, Agile Coach, CI-CD, DevOps, IPMA C, ITIL 4’ pysyen tietysti totuudessa erityisesti sertifikaattien suhteen. Myös abstraktimmat ’True Salesman, Creative Team Leader, Speaker, Trainer, Coach, Consultant, Mentor, Change Management, Digital Transformation’ toimivat. Fraasit kuten ‘Etsin uusia haasteita’, ‘Open to Work’ jne. eivät tässä kohtaa sen sijaan toimi, sillä niitä ei käytetä termeinä hakusanoja valittaessa. Kun profiilin on jo avannut, niiden näkeminen toki madaltaa kynnystä ottaa yhteyttä. ’Open to Work’ -tieto kannattaa lisätä rekrytoijille näkyväksi ’View Profile’ -> ’Open to’ -> ’Finding a new job’. Itse aloitan usein haun katsomalla ensin mitä löydän hakutermeillä, jos vielä lisään ehdoksi ’Open to Work’.
Experience -kohdassa tulee käyttää samoja, oikeita tehtävänimikkeitä, titteleitä kuin CV:ssä. Tähän kenttään kuitenkin mahtuu jopa 100 merkkiä. Tehtävänimikkeen perään voi siis laittaa paljon lisäinformaatiota, joissa viljellä hakusanoja.
’About’ -kenttään mahtuu jopa 2600 merkkiä. Se sijaitsee profiilisivun yläosassa ja siksi sinne kannattaa sijoittaa mahdollisimman monta hakusanaa, jotka hakukone löytää. Kirjoita sujuvaa tekstiä itsestäsi ja siitä mitä edustat. Laadi erillinen hakusanalista, sanoista ja termeistä joita haluat käyttää. Kopioi listalta hakusanoja tekstiin sitä mukaa kuin ne tuntuvat sopivilta ja luontevilta sinne kuuluvina. Lueta teksti vaikka sisältöä tuottavilla tuttavillasi. Mitä kielisyyteen tulee, voit käyttää joko/tai tai sekä/että suomea ja englantia. Voin kertoa, että ammattirekrytoija osaa käyttää hakusanoja vuoroin molemmilla kielillä ja toki ruotsiksikin tai muillakin kielillä halutut osaajat löytääkseen.
Skills -osioon valitut skillsit ovat tärkeimpiä hakusanoja juuri hakusanoina – eivätkä ne muuten mittaa osaamistasi – ja niiden kanssa kannattaa olla tarkkana. Huomioi, että niiden on oltava myös endorsattuja – toisin sanottuna siis todellisia – ei feikki -skillsejä. Itselläni on tätä kirjoittaessa 108 endorsementia skillsin ’Recruiting’ kohdalla. Ne ovat tulleet pyytämättä ja vieläpä fiksuilta ihmisiltä. Lienen siis uskottava rekrytoija.
Täytä myös kaikki muut kohdat profiilissasi. LinkedIn’illä tehdyt haut osuvat parhaiten profiileihin, jotka ovat kokonaan täytettyjä. Kohtuullinen toisto ei haittaa vaikka esimerkiksi sertifikaatteja olisi lueteltu jo profiilin alkuosassa, kannattaa ne ilman muuta lisätä myös ’certificates’ -kohtaan.
’Projects Section’ voidaan lisätä profiiliin menemällä ’View profile’ ja ’Add profile section’ jossa ’Projects’ löytyy kohdan ’Additional’ alla. Täältä saat lisättyä paljon sisältöä kuhunkin työhistoriasi positioon. ”Projektipäällikkö, Oy Työpaikka AB” ei kerro paljon, mutta jos listaat projektit luottamuksellista tietoa paljastamatta, lisäät paljon arvoa profiiliisi ja rekrytoija löytää sinut helpommin.
Yleisin ongelma työssäni onkin, että pelkän LinkedIn -profiilin perusteella ei voi tehdä lopullisia päätelmiä vaan pitää ottaa yhteyttä ja kysyä. Se vie paljon aikaa eivätkä kaikki kiireiset osaajat ehdi vastaamaan kyselyihin. Aikaa säästyisi paljon, jos kaikkien profiilit olisivat täydellisiä.
LinkedIn -verkoston kasvattaminen ei lisää osumia rekrytoijan hakuihin, mutta antaa näkyvyyttä sekä tiettyjä rooleja ajatellen myös uskottavuutta. Esimerkiksi asiakasrajapinnassa toimivan tulee olla hyvä verkostoituja, joka tuntee paljon ihmisiä. Postausten tykkäykset, fiksut kommentit ja postaukset brändäävät henkilöä sekä fiksut hashtagit, sillä myös ne nousevat hakusanoina. On selvää, että loputon itsekehu tai viikonloppujen juhlinnasta kertominen ei nosta ketään esille positiivisella tavalla. Ei myöskään työnantajien haukkuminen. Jos ei keksi luontevaa positiivista sanottavaa, ei kannata yrittää keksiä mitään väkisin. ”Viikkopostaus” voi sinänsä olla hyvä ajatus, mutta luontevaa sanottavaa pitää olla.
Ryhmiin (Groups) kuuluminen, sikäli kun ryhmän kuvaus sisältää relevantteja hakusanoja ja termejä, voi nostaa näkyvyyttä hauissa samoin kuin suositukset (Recommendations), jos niitä on enemmän kuin 10. Suositusten osalta kuitenkin korostaisin myös laatua. Aivan liian usein näkee suosituksia, joita ovat antaneet kaverukset ja kollegat toisilleen ristiin. Jos suosittelija on CEO, muu esimies tai asiakas, on se vakuuttavampaa.
LinkedIn on aihe, josta voisi kirjoittaa ja keskustella lähes loputtomiin, mutta jo näillä eväillä voi päästä pitkälle. Jos tässä ei kuitenkaan ollut sinulle mitään uutta, ota yhteyttä ja kerro minkälaista tietoa tai apua työnhakuusi tarvitsisit.